Museer

Der er få museer der specifikt har 1864 som deres fokus men medregner man dem som dækker perioden sammen med andre ting er der alligevel en håndfuld.

Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke
http://www.museum-sonderjylland.dk/dybbol-banke.html

Dette er ikke overraskende det bedste sted at besøge. Det er dog værd at bemærke at det ikke er et museum, men et historie center dvs. det er ikke bare en masse gamle genstande i glasmontrer, men et sted med rekonstruktioner af bygninger og en dansk skanse. De har fokus på at du kan få lov at opleve 1864.

Vil man besøge stedet har jeg nogle klare anbefalinger. Det skal her lige nævnes at jeg har været i praktik på stedet, så jer er måske ikke helt objektiv i min begejstring for stedet, men omvendt så giver det mig også noget viden om det.

Er man en en gruppe voksne:

 • Gå ind på centerets hjemmeside og kontrollere at nedenstående stadig er retvisende – de ændrer løbende program.
 • Hvis du og eventuelle med-besøgende alle er voksne så betalt de 800 kr det koster for en 2 timers rundvisning. De har dygtige guider og man får mere ud af besøget.
  Det er specielt relevant uden for højsæsonen – udenfor højsæsonen bliver en god del af indholdet formidlet som en del af levendegørelsen.
 • Hvis vejret ellers er godt, så sæt tid af til at gå en tur i området og brug et par minutter på at nyde udsigten over Vemmingbund. Man kan evt. gå en tur ad Gendarmstien ind til Sønderborg. Det er dog vigtigt at vide at de skanser man kan se i området i dag, ikke er fra 1864 men nogle tyskerne anlagde efter krigen. Placeringen af de danske skanser kan dog ses da de er markeret med hvide beton strenger.
  Hvis man beslutter sig for dette, så bed om et kort over området i butikken.

Familietur:

 • Gå ind på centerets hjemmeside og kontrollere at nedenstående stadig er retvisende – de ændrer løbende program.
 • Kom i højsæsonen. Der er centeret fyldt af folk i historiske uniformer og der sker en masse levende formidling hvilket netop er historiecenterets store styrke. Sæt hele eftermiddagen af, for der sker løbende noget. Jeg vil specielt anbefale at børn og unge deltager i rekrutskolen.

Skole:

 • Gå ind på centerets hjemmeside og kontrollere at nedenstående stadig er retvisende – de ændrer løbende program.
 • Hvis du er skolelærer så kan jeg anbefale et besøg hvor man bestiller hele pakken. På selve historiecenteret får man en 3½ times forløb med rundvisning, film og en masse aktiviteter. Man prøver bl.a. at støbe geværkugler, telegrafere og skrive med blæk. Man øver at stå ret og rør og gå i takt og storme skansen. Så eleverne får rørt sig og får tingene imellem fingrene.
 • Her efter kan man på Dybbøl Mølle forsætte med forløbet “På Flugt”.
  Det er et undervisningforløbet der handler om civilbefolkningens udfordringer under krigen. Undervejs kommer man ind på emnet flygtninge både i 1864 og i forhold til i dag hvor det jo også er et emne der fylder en del i medierne.

Historiecenteret står også for eventet “Kampen om Als” kig her for mere info:
http://www.kampenomals.dk/

Lundby

Logo Lundby

Et lille museum drevet af frivillige kræfter. De dækker på fin vis den lille træfning ved Lundby sydøst for Aalborg.

Læs mere her: https://lundbymuseum.wordpress.com/

Dannevirke

Ved dannevirke ligger der et lille museum. Det har både en udstilling om fæstningens historie fra vikingetiden op op til 2. verdenskrig og så har de en ganske interessant udstilling omkring det danske mindretal til tyskland. Husk pas!!!

http://www.danevirkemuseum.de/dk/

Den Gamle By

Beliggende i Århus. En god del af den gamle by er fra midten af 1800-tallet og er derfor et besøg værd.

http://www.dengamleby.dk/

Fredericia

Fæstningsbyen fik ikke så stor en rolle i 1864, men under 3-års krigen blev den belejret af de Slesvig-holstenske oprørere og den 6. juli 1849 vandt den danske hær en stor sejr der.  Den er således stadigt relevant i forhold til at forstå perioden

Læs mere om museet og deres aktiviteter her: http://www.fredericiahistorie.dk/

Tøjhuset

I forhold til de andre så har de faktisk ikke særligt meget om 1864 og pt. er den permanent udstilling lukket grundet ombygning.

Men jeg synes alligevel de burde nævnes.  http://natmus.dk/museerne/toejhusmuseet/