Bøger

Der er udgivet rigtigt mange bøger om krigen i 1864.

Her under er nogle af de bøger som jeg har stående på hylden og/eller har brugt til projektet. De er forsøgt ordnet efter hvordan jeg ville anbefale dem til en interesseret læser der ikke allerede ved en masse om krigen. Så fra let læseligt til meget tungt og nørdet og ikke efter forfatternavn.

Om krigen generelt:

 • Anden Slesvigske Krig – 1864 – Johs. Nielsen, 1991
  Stedet at starte hvis man intet ved om krigen.
  Et lille hæfte som er udgivet af Tøjhusmuseet. Det giver en meget overordnet forklaring på hvad krigen var om og hvad der skete. Findes også på engelsk og tysk.
  Når jeg nogle gange omtaler krigen for amerikanere så er det et fint hæfte. Det kan findes online her: [PDF]
 • Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als – af Tom Buk-Swienty, 2008 og 2010.
  De giver en god, dog ret pessimistisk, gennemgang af begivenhederne. De fokuserer mere på de menige soldaters fortælling. Bestsellers, så hvis man vil snakke med ved kaffebordet så er de yderst relevante. Og så er de til at få billigt i de fleste boghandlere.
 • Vor sidste kamp for Sønderjylland – Af Axel Liljefalk og Otto Lütken, (Årstal uvist, første oplæg fra før 1920. 3.oplæg efter)
  Dette er ikke en historie bog men en fortælling. Det skriver jeg, da den ikke bruger fodnoter og ikke giver kilder. Så fin hvis man blot vil have fortællingen, men ikke særlig brugbar for historikeren som har brug for kilderne.
  Som navnet antyder så er den pro dansk i sit sprogvalg. Så der er en del “de onde tyskere og gode danskere”, men de faktuelle beskrivelser af hvad der skete er til at stole på.
 • Bismark’s First Waraf Michael Embree, 2006.
  En rigtig god og neutral bog. Skal man læse én bog om krigen, så vil jeg forslå denne.
  Den er på engelsk men sproget er let læseligt uden alt for mange fagudtryk.
  Er dog ikke klar over om den stadigt kan købes.

Mere specialiseret:

 • Dødsfælden Dannevirke – af Claes Johansen, 2014
  Fokus er på de indledende kampe ved Dannevirke og Sankelmark.
  En interessant bog da den fokusere på noget, der ofte springes ret let hen over i andre bøger. Som kuriositet kan nævnes, at den har et lidt alternativt syn på Sankelmark.
 • Kampen ved skanse V – af H.H.Holden Jensen, 2001
  Ud over en god beskrivelse af kampene ved skanse V så har den en del omkring terrænet omkring skanserne og et afsnit omkring hvor soldaterne kom fra.
  Fin lille nørdet bog.
 • 1864 Sønner af de Slagne – af Rasmus Glenthøj, 2014
  En stor og tyk bog der giver en rigtigt god gennemgang af de politiske begivenheder fra 1814 og op til og med krigen. Dog ikke en man bare lige læser.
 • Fra Altona til Dybbøl – af Magne Lund og Preben Strange, 2014.
  Tung, tyk og fyldt med detaljer og faktuelle oplysninger. Og en god del primær kilder.
  Fantastisk for mig… men nok ikke for den almindelige dansker der blot vil vide lidt mere om krigen.
 • Den Dansk-Tydske krig 1864, Bind I-III, Generalstaben, 1890,
  Dette 3 binds værk er udgivet af Generalstaben i 1890’erne. Det er utroligt tørt og holder sig helt til i neutrale termer at beskrive hvad der skete.
  Et godt værk hvis man vil have alle detaljer med, men bestemt ikke noget for folk der blot ønsker at læse lidt om krigen.